Foto

  • 6 lutego 2018
  • wyświetleń: 2885

O sero mio! Warsztaty kulinarne z serem w roli głównej w PZS nr 2

O sero mio! Warsztaty kulinarne z serem w roli głównej w Powiatowym Zespole Szkół nr 2
W Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie odbyły się warsztaty kulinarne z serem w roli głównej.

Ostatnie warsztaty kulinarne dla uczniów z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych odbyły się pod znakiem serów, których bogate smaki można fantastycznie wykorzystać w kuchni.

Stałym punktem warsztatów w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 jest nie tylko kulinarno-przyjacielska atmosfera, ale przede wszystkim prowadzący zajęcia i nadający im profesjonalny kuchenny ton, mistrz kuchni, szef Restauracji Kameralna w Pszczynie, Piotr Polak.

Ponad 25-letnie doświadczenie w zawodzie, codzienna praca, otwartość na poznawanie nowych smaków oraz chęć dzielenia się swoją wiedzą sprawia, że te spotkania mają naprawdę niepowtarzalny klimat.

Na comiesięcznych gastronomicznych zajęciach nie ma osób przypadkowych. Przychodzą Ci, którzy swoją przyszłość wiążą z wyuczanym w szkole zawodem. Solidna edukacja to podstawa. Warsztaty, to nie tylko urozmaicenie i dobra zabawa. To doskonała forma na wyjście poza ramy programu nauczania.

Tym razem nasi uczniowie eksperymentowali z serami. Piotr Polak opowiadał z pasją o produktach i swoich serowych sympatiach. Trzy godziny spędzone w pracowni dały efekt takim potrawom jak kopytka z twarogu, zielony makaron z kremowym serem camembert oraz z serem roquefort, charakteryzujący się zielono-niebieskimi żyłkami pleśni, kruchą konsystencją i wyraźnym smakiem. Uczniowie przygotowali również sałatkę z wędzonym serem dojrzewającym oraz deser - gruszkę z serkiem mascarpone.

Marlena Kolon

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

PZS nr 2

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj